top of page

Musikk

Lindy Hop og jazzmusikk utviklet seg sammen, og mange av de kjente jazzbandene tilpasset musikken deres for å glede danserne – 'lindy hoppere' – på den tiden. Sanger hadde navn som «Lindyhoppers' Delight» (Chick Webb) og «That Lindy Hop» (Duke Ellington), og tekstene var fulle av referanser til Lindy Hop-bevegelser som «Suzie Q» og «Shorty George».

 

Lindy Hop har en synkopert rytme som matcher musikken. Selv om Lindy Hop (og de andre relaterte dansene) fungerer bra når de danses til moderne musikk (Marilyn Manson hadde lindy hoppers i sin "Mobscene" musikkvideo), ender de fleste dansere som er nye til lindy hop med å utvikle en smak for 1930-40-tallets jazz og dens mer interessant, synkopert rytme, som inspirerer og driver Lindy Hop-dansene.

 

Lindy Hop DJing
En nybegynnerveiledning
av DJ Steve

 

De sier at lindy hoppere vil danse til hva som helst – til og med lyden av en kran som drypper! Så som en førstegangs-DJ med fullt dansegulv, kan du føle deg som litt av en superstjerne... men vær forsiktig, du kan misforstå at desperasjon er verdsettelse! Det er ingen regler (eller er det?), men her er noen personlige tips, stjålet fra andre selvfølgelig, som jeg bruker.

 

MUSIKKISKE GRENSER

Lindy Hop-musikken starter i Savoy Ballroom, New Orleans, Kansas City... hvis du skal reise langt fra disse opprinnelsene, er det best å sjekke om verten din er ok med dette først. Jeg føler å bryte ut av jazzen for en sang hver time eller så for moro skyld er helt greit hvis du vil gjøre det (det gjør jeg ikke) og gir en kontrast – men mer enn det, og du må søke om et spesielt unntak! 

SWINGCATS LINDY HOP SPILLELISTE

TEMPO

En sang under 100 BPM vil føles veldig treg for Lindy Hop – alt over 110 BPM er helt greit. Midtempo-sanger rundt 130-160 BPM er et søtt sted for swingouts, men ofte vanskelig å finne (band foretrekker enten sakte eller raske). Slow Balboa begynner ved 150 BPM og er behagelig opp til 200 BPM. Over 220 BPM kan til og med en Balboa-danser innrømme at sangen er rask. Oppsummert kan dansere (i det minste de erfarne) nyte et bredt spekter av tempo, så det er best å servere et balansert kosthold!

 

Kanskje du har et godt øre for tempo og vet nøyaktig hvordan en sang vil føles på dansegulvet, men hvis ikke, vil en BPM-telling for sangene dine gi deg kontroll. Vanligvis vil raske sanger høres bra ut mens du sitter på sofaen, men du kan bli overrasket over hvor udansbar spillelisten din er på dansegulvet. DJ-er har forskjellige filosofier om å endre tempo – noen vil kanskje prøve å gradvis bygge opp tempoet gjennom kvelden eller settet. Andre anbefaler å gå gjennom en tempobølge – bygg den opp, slipp den ned, gjør det igjen. Min tilnærming er sistnevnte, og å gjøre det raskt! Det finnes selvfølgelig unntak – hvis bandet ikke har spilt annet enn rask musikk og danserne er slitne, så er den tilnærmingen ut av vinduet og jeg vil bremse alt.

 

TONE

Noen DJ-er har en spesiell lyd og stil som definerer dem, og de vil konsekvent spille innenfor denne stilen. Dette skaper en spesiell, spesiell atmosfære... for en time føler du kanskje at du er i virkelig gamle New Orleans... eller den rock'n'roll-klubben fra 1950-tallet rett rundt hjørnet. Selv om jeg liker atmosfæren dette skaper, er det ikke min preferanse. Min tilnærming er å variere tone og stil som tempo – for å bevege meg fra den skrikende klarinetten til Sidney Bechet i en sang til de dystre tonene til Nat King Cole i den neste. For meg høres de bedre ut når de settes sammen. Jeg trenger en pause fra brølende trompeter, men etter en sang med myk vokal vil jeg ha de trompetene igjen.

 

DEN FLOTTE NYE SANGEN

Så du har funnet en fantastisk ny, spesiell sang du vil prøve ut. Det hørtes bra ut hjemme, men når det spilles blir det tydelig at det ble litt for spesielt... Man kan kjenne frustrasjonen bygge seg på dansegulvet. Det er flott å prøve ut nye sanger – ellers ville vi aldri hatt noen variasjon. Men et lurt tips er å ha en gammel favoritt stilt opp som neste låt slik at frustrasjon ikke blir til full på irritasjon. Du vil alltid bli tilgitt for en sang som har gått galt!

 

DE GAMLE FAVORITTENE

Som DJ vil du nok gjerne spille ny og tidligere uhørt musikk, men dette kan føre ned på obskure og ærlig talt lite dansbare veier. Dansere liker favorittene og med god grunn – de er flotte sanger som kan overleve tungt spill og gi komfort og fortrolighet. Så igjen, et balansert kosthold av gammelt og nytt er min preferanse.

 

SPILLELISTE VS DJING

En god DJ vil se på danserne og justere musikken til det de ser – har nybegynnerne det gøy, får de erfarne danserne en utfordring, trenger folk hvile eller mer stimulering? Selvfølgelig kan de ikke få det perfekt, men de vil gjøre sitt beste for å underholde deg – danseren! Så nå, hvis du fortsatt tror DJing er å lage en spilleliste, kanskje du vil tenke om igjen!...

bottom of page