top of page

Historien om Lindy Hop

OPPRINNELSE

Lindy Hop er en amerikansk jazzdans fra tidlig på 1900-tallet, et resultat av en blanding av afrikanske rytmer og kroppsbevegelser med europeiske danseformer og -teknikker. Lindy Hop vokste ut av pre-swing Two Step-danser med forskjellige regionale navn som Texas Tommy, Charleston og Collegiate. I tidlige former for disse dansene danset dansere i lukket stilling for mye av hver sang. Lindy Hop begynte å ta sin moderne form rundt 1928, da dansere i Savoy Ballroom i New York begynte å løsrive seg fra partneren sin, med jentene som gikk ut og «gjorde vrien».

 

DANSES NAVN

Legenden sier at navnet "Lindy Hop" kom fra danseren "Shorty" George Snowden. Han var et av de 24 parene som konkurrerte i et dansemaraton som begynte 17. juni 1928 på Manhattan Casino, en ballsal som lå på 8th Avenue og 155th Street i Harlem, New York. Under konkurransen bestemte Snowden seg for å gjøre en breakaway, det vil si å kaste ut partneren sin og improvisere noen få solo-trinn på egen hånd. Midt i maratonens monotoni var effekten elektrisk, og til og med musikerne våknet til liv. 

Whiteys Lindy Hoppers opptrer i Hellzapoppin' (1941)

HOLLYWOOD OG MAINSTREAM-KULTUR

En av nøkkelfigurene i Lindy Hops flytting til Hollywood var Dean Collins. Collins lærte Lindy Hop av søstrene sine i New Jersey og ble en høyprofilert danser av denne stilen på vestkysten av USA, og dukket opp i over 30 Hollywood-filmer som utnyttet populariteten til swingmusikk og dans.

 

ETTER WWII

Etter hvert som musikken endret seg i Amerika etter andre verdenskrig, begynte jazzdansing i partnerskap å bryte sammen, siden partnerteknikker ikke klarte å takle de raskere tempoene og uregelmessige meterne. Mens Lindy Hop kjempet for å overleve, fortsatte dens innflytelse, og kan sees i solo gatedanser som Locking, Popping, Breaking og Hip Hop. Som en partnerdans overlevde Lindy Hop gjennom Rock and Roll og Rhythm and Blues, hvor den utviklet seg til andre danser som Boogie Woogie, West Coast Swing og Carolina Shag.

Dean Collins og Jewel McGowan  (1941)

REVIVAL

Lindy Hop i sin opprinnelige form begynte å dukke opp igjen på begynnelsen av 1980-tallet. Mange profesjonelle lindyhoppere hadde gått videre til andre jobber på dette tidspunktet, men ble ivrig oppsøkt av de som var interessert i å lære dansen. I Amerika, Storbritannia og den lille byen Herräng i Sverige begynte veteraner fra 1930-tallet som Frankie Manning å undervise en ny generasjon dansere. Lindy Hop dukket nok en gang opp i storfilmer som  Masken,  Malcolm X ,  Swingers , og  Blast fra fortiden ; lindy hoppers danset for tidligere amerikanske president Bill Clinton; Broadway-show inneholdt Lindy Hop-koreografi. Trendy sosiale dansesteder dukket opp i alle større byer – Lindy Hop var tilbake på toppen!

 

I DAG

Dansen i dag har en hengiven tilhengerskare og er den mest populære formen for swingdans i verden. På en gitt helg vil minst to internasjonale workshops finne sted et sted i Europa, hvorav den største kan tiltrekke seg dansere fra så langt unna som Australia, Israel, Korea og Russland. I Skandinavia lever Lindy Hop i beste velgående og den årlige, fem uker lange Herräng-dansleiren i Sverige tiltrekker seg 500-1000 dansere fra hele verden. Selv den lille byen Stavanger, Norge har en hengiven Lindy Hop-tilhengerskare!

bottom of page